Sign In To Proceed 3m2l35

Don't have an ? g3f6x

osu! to create your own !
forum

Porady związane z grą 2g1l4b

posted
Total Posts
3
Topic Starter
Burr1edAl1v3
Cześć.. Przychodze z jednym gryzącym mnie już OD DAWNA problemem. - Dokładniej mówiąc mam na myśli moją gre
i jej styl.. Moja gra w OSU! zaczeła sie w czerwcu tamtego roku; zacząłem złym sposobem. - Nie zapoznawałem sie przed rozpoczęciem gry tutaj z zasadami, poradami i zacząłem od klikania za pomocą klawiszów na myszce; po paru dniach przeszedłem na klawisze X/Z bądź inne bindy, jak kto woli, kiedy jeszcze miałem na to szanse.
Wszystko szło niby spoko; tyle że nie grałem żadnych map rankingowych, rankingowe mapy dla mnie tutaj były niczym rankingowe mecze w chociażbych strzelankach, bo nie wiedziałem czym sie różniły od nierankingowych..
I to były pierwsze minusy; następnym było chociażby rozpoczęcie gry za pomocą TYLKO JEDNEGO PALCA. Mam na myśli to, że nie klikałem circle'i za pomocą obu klawiszy Z/X tylko korzystałem palcem wskazującym, tylko z jednego klawisza. - Robiłem tak przez długi ale to bardzo długi czas, aż do.. Stycznia? Żeby nie skłamać. Od stycznia moje wyniki i progres bardzo sie poprawiły, pomimo gry na jednym palcu - po zainwestowaniu w tablet Wacom ONE-S pod koniec grudnia zacząłem bardziej skupiać się na pozycji w rankingu, niż po prostu zwykłej grze 'dla funu'. Tyle, że wtedy do mnie dotarło jakie błędy popełniam.. Zacząłem oglądać gry innych, sugerować sie ich zasadami czy samym stylem na gre; uczyłem sie po prostu od innych, przyzwyczaiłem sie wtedy do grania rankingowych map. Wtedy zacząłem grać mapy czterogwiazdkowe; progresowałem bodajże tylko po 30/40 pp, więc nie były to jakieś wielkie wyniki, ale nie znałem sie wtedy na tym jeszcze zbyt bardzo - Koniec końców, jechałem na czterogwiazdkowych mapach aż do końca stycznia, wtedy postanowiłem że zaczne uczyć sie w końcu grac jak człowiek, bo co chwile failowalem, miałem TRAGICZNE accuracy i tym podobne.. No i od tamtego czasu ucze sie grać na dwóch palcach, z tym tu przychodze.

Chciałem dopytać czy ma ktoś po prostu jakieś porady.. Jak grać? Co grać? Jakim sposobem..? - Nie mam już pomysłów, szczerze jestem zmęczony tą grą.. Co chwile kończe z wynikiem B; bo albo spieprzyłem accuracy, albo combo lub jeszcze zrobiłem missa.. I w tym klucz; dlaczego przegrywam? Bo nie mam motorka w palcu i nie nadążam.. Nie moge wyczuć gry na dwa palce; gram niby na dwa palce, ale co chwile pieprze streamy, podwójne circle których ZA NIC nie umiem ustrzelić dwoma palcami..

Serio; błagam o porady, może jakieś inne rzeczy - coś co po prostu pomoże.. Dzięki!
DDiraj
Nie ma czegoś takiego jak "granie jak człowiek", najważniejszą zasadą w grach jest dobra zabawa a nie nieustanny progres. Jeżeli chcesz się nauczyć grać klikając na zmianę dwa przyciski zacznij powoli, od wolnych map, łatwych, 1,2*, nie wmawiaj sobie na siłę, że nie dasz rady i nie progresujesz.

Przez 3 lata próbowałem się zmusić do grania altem (dwoma palcami na zmianę), tak to cały czas singlowałem i nie widziałem żadnego progresu kiedy tylko próbowałem przysiąść do nauki alta. Dopiero niedawno (to było zanim mi się pen do tableta popsuł) zacząłem grać samego alta, który i tak ograniczał się do grania 5/6* map high bpm, gdyż na wolniejszych zasypiałem.

Pamiętaj też, że nie zawsze będziesz widział progres, sam widzę to po sobie. Gram codziennie, widzę minimalny progres, z którego jestem dumny, nagle odpalam następnego dnia grę i nic nie wychodzi, to jest normalne, warto wtedy grać mniej, odpocząć chwilę od gry, ze względów psychicznych, bo potrafi to dość mocno czasem wkurzyć.

Nie, nie przegrywasz, tu nie ma wygranych i przegranych, tu jesteś ty mający jakiś cel, jednak musisz pamiętać, że nie każdy ma talent i nie każdy jest w stanie osiągnąć niewiarygodne wyniki. Niektórzy spędzają nad grą lata i nadal nie osiągnęli dużo, jednak nie zniechęca ich to od dalszego grania.

Co do accuracy i streamów, Aetrna(Merami) nie potrafił grać streamów 180 bpm, accuracy to jedna z bardziej upierdliwych rzeczy do nauczenia, potrzebuje czasu i treningu. Sam nie potrafiłem grać map z bpm większym niż 190 przez dłuższy czas, ale tyle się ich nagrałem, że w końcu zacząłem osiągać na nich fajne accuracy, dzięki czemu, kiedy w końcu zacząłem grać mapy z wyższym bpm nie sprawiało mi utrzymanie go większego problemu.

Porady? Grać. Co? Mapy z patternami, które sprawiają ci najwięcej trudności, typu jak masz problem ze streamami to graj streamy, problem z accuracy? Graj mapy z niższym OD i zacznij powoli grać mapy z większym, jak osiągniesz wymarzony próg acc na niższym OD.
Co zapamiętać z tej lekcji? Żeby się dobrze bawić i stawiać małe kroczki. Nie każdy urodził się azjatą :)
Topic Starter
Burr1edAl1v3
Jasne; w sumie, może faktycznie zbyt bardzo skupiam sie na progresowaniu.. Ostatnio zacząłem osiągać swoje pierwsze 100PP; i jak można sie domyślać, chce coraz więcej; dlatego moja gra nie wygląda jak zabawa, a centrum denerwowania sie, bo nie idzie mi jak chce. Jeśli można; moge podrzucić ci tutaj nawet jakieś nagranie z mojej gry, o ile to zgodne z regulaminem; może z tego bardziej wywnioskujesz co robie nie tak i co powinienem poprawić.
Please sign in to reply.

New reply 3b2x35